image-4560460

TUBBERGEN –  Een veelbelovende aanblik bij Glasrijk Tubbergen op de dag van de opening. Twee meisjes rennen wildenthousiast naar buiten. “Wat gaaf, we hebben zoveel mooie stukjes glas,” roepen ze naar iedereen die het maar horen wil.

De twee hebben in het gemeentehuis bij kunstenaar Frank Borst stukjes glas mogen uitkiezen. Ze koesteren hun glinsterende schat. De mooiste schittering zit misschien wel in hun blik.

Er zijn meer van zulke fraaie ‘glimmers’ deze woensdagmiddag. De Amersfoortse kunstenares Ans Bakker straalt als ze familie en vrienden rondleidt langs het snoer van glaskunst . Zoals de verborgen ‘parels’ in het voormalige atelier van Diego Semprun Nicolas, wat achteraf aan de Grotestraat. En niet te vergeten het verstilde weitje achter de protestantse kerk met rijkgevulde kassen.

Overal staan vanen of richtingwijzers die vooruitwijzen naar nog meer glasrijkdom. Kinderpoezië in glas in de bibliotheek. Gloeiend nieuwe glaskunst in de glasblazerstent naast het gemeentehuis. De keur aan werken die conservator Piet Augustijn selecteerde. Dan is er nog een overzicht van werk in De Delle, de glaskunst in winkels, bij De Eeshof en bij Hert Canisius. “Alsof je een kind loslaat in een snoeppot.”

Burgemeester Mervyn Stegers, een van de sprekers bij de opening, merkt op dat het nog nooit zo druk is geweest bij de officiële start. Hij vergenoegt zich in het mooie weer dat voorspeld is, als voorbode van topdrukte. Frank Borst is ondertussen in zijn nopjes met alle aandacht. Hij is maker van een wat wrange blikvanger. Een roestige Fiat 500 vol kogelgaten, een herinnering aan de felle strijd in Bosnië 20 jaar geleden, aangekleed met vurig glas-in- lood. Prominent op het plein. Borst schiet met scherp.

NIEUWS UIT TUBANTIA